Gotowe posiłki, które kojarzą się ze zdrowiem i formą? Teraz to możliwe! FITMEAL firmy ALLNUTRITION to nowa linia produktów, która spełnia oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Zdarzają się dni, kiedy doba ma za mało godzin i nie ma czasu i chęci na gotowanie obiadu. Pozostaje wtedy jedynie perspektywa zjedzenia szybkiego, niezdrowego [...]
Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Na klimat świąt składa się również ich aromat. O dzieciństwa święta kojarzyły mi się zawsze z zapachem wędzonego suszu owocowego i cynamonu. Pierwszy był nieodłączną bazą kompotu wigilijnego, drugi składnikiem świątecznej szarlotki, piernika, kruchego placka ze śliwkami. Uwaga! Jeżeli decydujemy się na wprowadzenie cynamonu do diety jako produktu [...]
Alkohol, palenie papierosów, stosowanie dopalaczy, narkotyki, to nie są z pewnością rzeczy, z których możemy być dumni. Wywierają one wielokierunkowy, negatywny wpływ na nasze zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Burzą lub uniemożliwiają zawiązanie poprawnych związków społecznych. Stanowią również przyczynę wielu dramatów ludzkich. Okazuje [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Zielonej herbacie przypisuje się również działanie antynowotworowe. Naukowcy sugerują, iż zielona herbata ma także znaczenie dla występowania chorób układu krążenia i przy zaburzeniach funkcji wątroby. Badanie naukowe Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą [...]
Bóle gardła należą do najmniej przyjemnych skutków ubocznych infekcji potocznie zwanych przeziębieniami. Związane jest to nie tylko z samym bólem, ale również utrudnieniem spożywania posiłków. Podczas gdy łagodzenie infekcji wymaga wysokiej podaży substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, z pewnością jest to aspekt utrudniający [...]
Przewlekły stan zapalny ma wpływ na powstawanie raka i zwiększone ryzyko sercowo-naczyniowe. Przeciwzapalnie mogą działać np. kwasy omega-3, których sporo występuje w diecie śródziemnomorskiej. Takie działanie przypisuje się również witaminie C, ekstraktowi z Rokitnika zwyczajnego (Sea buckthorn) oraz sylimarynie, czyli ekstraktowi z Silybum [...]
Glukozamina to znany składnik preparatów na stawy, który docelowo utrzymuje nienaganną kondycję chrząstki stawowej. W badaniach naukowych najczęściej przyglądano się jej działaniu wspomagającemu stawy, rzadko kiedy zwracając uwagę na dodatkowe korzyści. Świeżo opublikowane doniesienia naukowe wskazują, że glukozamina posiada jeszcze inne ciekawe [...]
Żelazo jest głównym pierwiastkiem śladowym w organizmie i nie da się przecenić roli, jaką odgrywa w funkcjonowaniu układu krwionośnego i kształtowaniu codziennego samopoczucia. Warto dbać o odpowiednio wysoką jego podaż i regularnie kontrolować morfologię krwi, gdyż uratować to może przed wieloma zaburzeniami fizjologicznymi. Dlaczego żelazo jest [...]
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
Zapewne nieraz słyszałaś(-eś) od swojego dietetyka, że poleca spożycie owoców jagodowych. Najczęściej w ich kontekście myśli się o jagodach, borówkach amerykańskich, truskawkach, czy malinach. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również niezwykle bogate w witaminy oraz inne fitoskładniki, tak cenne dla naszego zdrowia. Żurawina - odrobina [...]
Jelita w istotny sposób wpływają na stan odżywienia, stan zdrowia, a nawet stan psychiczny. Wykazują one wielokierunkową komunikację z licznymi systemami regulacyjnymi w organizmie, która zachodzi między innymi za pośrednictwem specyficznych bakterii. Jednym z czynników potencjalnie zagrażających dobrej kondycji jelit i mikrobiocie jest stres, [...]
W praktyce fizjoterapeuty spotkałem się z opiniami pacjentów, że wraz ze zmianą temperatury otoczenia, gdy na dworze robi się chłodniej, nasila się ból stawów. Zjawisko to można porównać do tego, gdy np. rozpoczynasz aktywność fizyczną bez dobrej rozgrzewki. Czujesz wtedy, że Twoje ciało jest sztywne i obolałe. Dopiero podczas treningu, gdy ciało [...]
Wielkie puszki stojące w sklepach z suplementami najczęściej zawierają odżywki wysokobiałkowe. Ich głównym zadaniem jest uzupełnianie składnika budulcowego naszego ciała, w tym i tkanki mięśniowej, białka. Do wytwarzania odżywek wysokobiałkowych wybiera się różne źródła zarówno zwierzęce, jak i roślinne, jednak jeśli miałbym wskazać po jednym [...]
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, przez wiele osób uważana jest wręcz za lek. Niektórzy stosują ją w dawkach wielokrotnie przekraczających szacowane zapotrzebowanie, co zazwyczaj nie grozi niczym niebezpiecznym, jednak niekiedy może się to okazać niezbyt ekonomicznym, czy też efektywnym rozwiązaniem. Ponadto istnieją przesłanki na pewne [...]
Jeśli rozstrzygam jakiś problem w moich artykułach, bardzo często stawiam warunkowość odpowiedzi. Nie żyjemy przecież w świecie czarno-białym ani binarnym. Nie ma zatem odpowiedzi typu 0/1. Podejście do tego artykułu będzie zatem podobne. Kiedy ważenie wszystkiego tego, co jemy, nie jest przesadą? Czy osoba, która pierwszy raz wchodzi na bieżnie, [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Wbrew informacjom publikowanym w sieci koronawirus nie jest tylko znacząco nagłaśnianym problemem medialnym. Istnieją tysiące osób, u których przechorowanie COVID spowodowało występowanie rozmaitych, długofalowych skutków ubocznych. Skutki uboczne po przechorowaniu COVID W jednym z badań wzięto pod uwagę duńskich pacjentów, którzy po zachorowaniu [...]
Czytając opisy odżywek białkowych, pewnie nie raz zauważyliście informacje, które wskazywały, że dany produkt zawiera dodatek probiotyków. Zapewne niektórych dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje [...]